Seuran jäseneksi?

Seuran jäsenyydestä on monenlaista etua erityisesti matka- ja purjeveneilijälle. Seurojen tukikohdissa ruuhkaa on vähemmän kuin Päijänteen Virkistysalueyhdistyksen hienoissa tukikohdissa. Purjehtijalle seurajäsenyys avaa oven myös purjehduskilpailuihin. Lisäksi seurat tarjoavat jäsenilleen edullisia laituripaikkoja sekä edullisia talvisäilytysalueita ja seurojen veneiden katsastuspalvelut, joiden avulla voit hyvinkin välttää kesän telakalla – tai pahimmillaan veneen järven pohjassa.

Tie seuran perälippuun

Jäsenhakemus

Tehin Pursiseuran jäseneksi voit hakea netistä löytyvällä jäsenhakemuksella. Jäseneksi voit hakea heti kun kiinnostus on herännyt, veneesi ei tässä vaiheessa tarvitse olla vielä katsastettu – eikä sinulla välttämättä tarvitse edes olla venettä. Osa jäsenistä osallistuu esimerkiksi kilpailuihin toisissa venekunnissa, eikä heillä ole omaa venettä. Jäsenhakemukseen et tarvitse suosittelijoita eikä sinun tarvitse ns. hankkia suhteita päästäksesi jäseneksi.

Veneen hankkiminen ja runkokatsastus

Jos haluat myös veneesi seuran lipun alle, on seuraava vaihe runkokatsastus. Jos olet liittynyt seuraan jo ennen veneen hankintaa, kannattaa potentiaalisia veneitä katsoessa hyödyntää katsastajan apua, ja ennen ison summan sijoittamista veneeseen suorittaa sille perusteellinen runkokatsastus. Seuralaisilta saat toki muutenkin hyviä vinkkejä asioista, joihin uuden veneen omistajan kannattaa heti hankintavaiheessa kiinnittää huomioita. Runkokatsastuksessa käydään läpi paljon mahdollisia piileviä vikoja ja riskitekijöitä, ja se auttaakin saamaan paljon paremman käsityksen mahdollisesti ostettavan veneen kunnosta. Kustannukset runkokatsastuksesta ovat hyötyyn nähden vähäiset.

Jos omistat jo veneen, tehdään sillekin ensin runkokatsastus. Jos liityt seuraan veneen ollessa jo vesillä, tehdään runkokatsastus seuraavalla talvikaudella, ja jos liityt veneen ollessa kuivilla, käydään veneen runko läpi heti sen ollessa maissa. Runkokatsastus tehdään aina veneen vaihtaessa omistajaa, vaikka ostamallasi veneellä olisikin jo voimassa oleva runkokatsastus. Näin uuden omistajan kanssa käydään läpi veneen tulevat huolto- ja korjaustarpeet, jotta omistaja osaa seuraavan viiden vuoden aikana itsenäisesti seurata veneensä tärkeimpien osien kuntoa.

Vaihtoehtoinen tapa on myös hoitaa runkokatsastus jonkin osaavan veneliikkeen toimesta jo ennen seuran jäsenhakemusta. Näin voit toimia, jos vene on esimerkiksi omavalmiste tai sen rakennetta on huomattavasti muutettu alkuperäisestä, ja epäilet, ettei vene välttämättä täytä SPV:n katsastussääntöjä eikä se ole helposti muokattavissa niitä täyttämään. Tällöin saat tiedon siitä, täyttääkö veneesi vaatimukset jo ennen kuin sinun tarvitsee maksaa seuran liittymis- ja jäsenmaksuja. Toki voit pysyä seuran jäsenenä jos olet seuraan liittynyt vaikka veneesi ei vaatimuksia täytäkään, mutta silloin et voi siinä veneessä käyttää seuran perälippua etkä tukikohtia.

Veneen katsastus purjehduskuntoisena

Viimeinen askel seuran perälippuun on veneen katsastaminen purjehduskuntoisena. Purjeveneissä tämä tarkoittaa kirjaimellisesti purjehduskuntoa, eli purjeiden on oltava toimintakunnossa ja maston pystyssä. Moottoriveneissä kaikki pakolliset varusteet on tuotu veneeseen. Katsastuksessa käydään läpi pakollisten varusteiden olemassaolo, kunto ja toiminta. Listan katsastuksessa läpi käytävistä asioista löydät täältä. Osa kohdista voi olla monitulkintaisia, kysy rohkeasti mitä asiat käytännössä tarkoittavat.

Seuran perälipun hankkiminen ja eduista nauttiminen

Kun veneesi on katsastettu, saat oikeuden käyttää seuran perälippua. Voit käydä noutamassa lippusi ja aloittaa veneilyn seuran jäsenenä. Käytössäsi on ilman eri maksuja Taruniemen tukikohta, jonne voit myös lunastaa oman avaimen halutessasi. Lisäksi käytössäsi ovat kaikkien Päijänteen pursiseurojen avoimet tukikohdat vierailumaksulla.