Historia

Seuran juuret 1800-luvulla

Jo 1800-luvun lopulla Suopellossa käynnistynyttä veneily- ja purjehdusharrastusta, joka sittemmin uinahti vuosiksi, jatkamaan syntyi 1980-luvulla Tehin Pursiseura r.y.

Tehin Pursiseura ry (TePS) on perustettu vuonna 1981 ja sen varsinainen toiminta käynnistyi yhdistyssääntöjen tultua hyväksytyksi keväällä 1982. Seura on toiminnaltaan yleisseura, tarjoten palvelujaan sekä moottori- että purjeveneilijöille.

Seuran kotipaikka on Sysmä ja se toimii Päijänteen keskiosien (Padasjoki, Kuhmoinen, Luhanka, Sysmä) veneilijöiden yhdyssiteenä, edunvalvojana ja kouluttajana. Kotivedet muodostuvat pääosin Tehinselästä, sekä sen ja tukikohtien välisistä vesialueista.

Seuran historiikki Tehin pursiseura 30 vuotta : täyttä toimintaa! : 1982-2012 tarjoaa kiinnostavan katsauksen seuran toiminnan kolmeen ensimmäiseen vuosikymmeneen. 

Seuran logon suunnittelun historiaa


Vuonna 1982 hyväksyttiin otettavaksi käyttöön seuran ensimmäinen logo. Sen suunnitteli ja piirsi puhtaaksi kunniakommodorimme Pentti Pesarin työtoveri ins. Rauno Nyman (YLE).


Vuoden 1983 keväällä TePS:n logon perusteella seuran jäsen Hemi Hynynen piirsi pohjakuvion Päijätsalon purjehduksen muistomitaliksi ja kuvaksi TePS:n paitaan. Muistomitalin painolaatan kaiversi kaivertaja Eero Paakkari, Espoo, keväällä -83. Samaa laattaa ja sillä prässättyjä muistomitaleita käytetään edelleenkin. Seuran ensimmäiset paidat painettiin kesällä 1983 mm. Päijätsalon purjehdusta varten. Paidat painoi West-City, Itälahdenkatu 16, Helsinki.

Tehinsilmä – TePSin tunnus

Merenkulkuhallitus hyväksyi päätöksellään 8.7.1984 Tehin Pursiseuran käyttöön lipun, joka on varustettu tangonpuoleisessa yläkentässä sijaitsevalla erikoismerkillä: Sininen aaltokoroinen kaksoisorsi, josta nousee musta majakka; majakan lyhdyistä lähtee molemmin puolin kolme punaista sädettä. Tunnuskuvion pohjana on Päijänteen Tehinselän länsirannalla sijaitseva majakka, Tehin silmä. Sen ottamista TePS:n tunnuskuvioksi ehdotti LPS:n Jukka Leinonen talvella 1983. TePS:n hallitus päätyi myös tälle kannalle pohdittuaan useampia vaihtoehtoja.

Sittemmin Pentti Pesari kuvasi SEK:n toimitusjohtaja Eero Kinnusen tekemän majakan pienoismallin ja toimitti kuvat heraldikko Tapio Vallinojalle. Lisätoivomuksena esitettiin, että kuvioon pitää saada mukaan Sysmän kunnan vaakunan värit musta, punainen ja valkoinen (hopea). Vallinojan tekemä tunnuskuvio täytti toivomukset ja siihen oltiin erittäin tyytyväisiä.

Seuran virallinen toiminta alkaa vuonna 1984

TePS:n seuralipun juhlallinen naulaaminen ja vihkiminen suoritettiin toisen Päijätsalon purjehduksen palkintojenjaon yhteydessä 21.7.1984 Suopellon nuorisoseuran talolla. Vihkiäispuheen piti Päijännepurjehdusten pitkäaikainen johtaja Urpo Keskinen. Naulausseremoniaan osallistuivat TePS:n hallituksen jäsenet Eero Mäkelä, Pentti Pesari, Heimo Hynynen, Eero Laattala ja Martti Leisten sekä kilp.päällikkö Ilkka Kaitila, koululainen Ainomaija Mäkelä, kunnanjoht. Raini Kanerva, Liikuntalautakunnan pj. Pekka Asikainen ja SPL:n Päijänteen piirin pj. Urpo Keskinen.

Päijänteellä on harrastettu veneilyä jo 1800-luvun lopulta lähtien.

>>Tutustu säveltäjämestari Toivo Kuulan lokikirjoihin